Anna Sjödin överklagar till HD

Förra SSU-ordföranden Anna Sjödin överklagar idag (torsdag) till Högsta domstolen (HD) och begär att HD ska bevilja en ny prövning av den fällande domen mot henne.

Sjödin dömdes i oktober av Stockholms tingsrätt till 120 dagsböter för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande. I december nekade Svea hovrätt att pröva målet mot henne, vilket är normalt i bötesmål.

– Möjligheten att HD skulle bevilja henne prövning är ännu mindre än i hovrätten eftersom HD bara tar upp fall där det finns prejudikatsskäl, säger hovrättslagman Martin Borgeke till TT. Han är expert på påföljdspraxis i svenska domstolar.

Om HD skulle bevilja Sjödin en ny prövning skickas målet tillbaka till Svea hovrätt, som får ta upp och pröva det en gång till.

Vid bardisken
I överklagandet till HD framhålls särskilt att tingsrätten i sin dom inte redovisat hur man värderar vittnesuppgifterna om hur krogvakten agerat när bråket mellan honom och Sjödin började vid bardisken på restaurang Crazy Horse i Stockholm för ett år sedan.

En gäst på krogen har bland annat berättat att krogvakten kallade Sjödin för hora, sköka och slyna, vilket denne förnekat.

Att tingsrätten inte prövat dessa uppgifter medför ett utrymme för tvivel om det riktiga i tingsrättens bedömning, står det i överklagandet.

Livstidsstraff
Enligt Sjödins advokat Leif Silbersky har HD tidigare skickat tillbaka bötesmål till hovrätten för omprövning.
– Hennes situation är absurd eftersom hon fick ett milt straff. Hade hon fått fängelse eller villkorlig dom hade hon haft gräddfil in i hovrätten, säger Silbersky till TT.

De bötesmål som HD framför allt brukar bevilja en omprövning i hovrätten är domar mot poliser, som blir avskedade på grund av brottet.
– De får ju en sorts ”livstidsstraff” och jag tycker det är jämförbart med det här målet, säger Silbersky.

Sjödins överklagande kommer att prövas av HD under våren.

Ewa Tures/TT

Tidigare artiklar och nyhetsinslag:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".