Kyrkornas skydd har undersökts

Nu har Luleå stifts alla kyrkor undersökts för att få veta hur de är skyddade mot stöld och brand. Att förse kyrkorna med larm skulle kosta många miljoner.

Säkerhet aktualliserades efter kyrkstölderna i Norrlandför några år sedan, där Bygdeå kyrka var den enda i stiftet som drabbades.
- Men det är brandskyddet som kommer att prioriteras, för att det är bara lågorna som kan ta allt, säger Håkan Kohkoinen till P4 Västerbotten.

I stiftet finns totalt 200 kyrkor och kontrollen gäller i huvudsak de 134 kyrkor som är kulturminnesförklarade.

Arbetet har enligt Håkan Kohkoinen, stiftets byggnadsingeniör, kostat cirka 2 miljoner kronor och pengarna till detta kommer från den statliga kyrkantikvariska ersättningen.

Ersättning kom till när kyrka och stat gick skillda vägar år 2000. Då beslutades att Svenska Kyrkan inte själva skulle stå för vård av kulturarvet och staten avsätter årligen 500 miljoner kronor till detta, att fördela på landets 13 stift.

Håkan Kohkoinen, byggnadsingeniör vid Luleå stift, säger att det kan komma att kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor att förse stiftets lokaler med larm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".