Vart tog kvinnorna på Volvo vägen?

Volvo Lastvagnar i Umeå statsade hårt på att få fler kvinnor till fabriken för ett par år sedan och fick stor uppmärksamhet för det. Företaget ville bli ett företag i världsklass när det gäller jämställdhet. Men jämställdhetsprojektet har stannat upp, anser Jan-Olov Karlsson, fackligt aktiv på fabriken.

Hör mer om det här i P4 Direkt i eftermiddag.

Volvo Lastvagnar har inte nått sina höga ambitioner.
– De sista veckorna när jag har träffat nyanställda har det bara varit män, och det är ett 20-tal, det borde ha suttit fem-sex-sju kvinnor där, säger Jan-Olov Karlsson, fackligt aktiv på fabriken.

Ambitionerna var höga när företagsledningen på Volvo Lastvagnar i början av 2000-talet bestämde sig för att bryta mansdominansen. Man ville öka andelen kvinnliga anställda från 11% till 16% och också få fler kvinnor som arbetsledare. Fler kvinnor har blivit chefer, men på golvet är det bara marginell skillnad, säger Carola Andersson, fackligt aktiv.
– Det har väl kommit in nån fler tjej, men det har också försvunnit ut, så jag tycker vi är på samma läge.

IF Metalls fackklubb på Volvo Lastvagnar efterlyser nu i ett skarpt formulerat brev till ledningen att man tar upp satsningen på jämställdhet igen.
– Det finns många ställen som tittar på Volvo Lastvagnar i Umeå och ser vad gör ni, det vore häftigt att vara en stor arbetsplats, mansdominerad och samtidigt ha ett jättebra jämställdhetsarbete, säger Carola Andersson.

Thor Persson, presschef på Volvo Lastvagnar, håller inte med om kritiken, han säger till P4 Västerbotten att Volvo ÄR ett föredöme då det gäller jämställdhet och att de har anställt många nya kvinnor också på golvet.

Hör mer om det här i P4 Direkt i eftermiddag.

Reportrar Torbjörn Bergström
Anna Burén