Möte om nya ritningar för moské

Nu arbetar Umeå moskés insamlingsstiftelse fram nya ritningar efter att länstyrelsen avslagit kommunens bygglov. I kväll kommer moskégruppen att samlas för att diskutera de nya förutsättningarna med arkitekten för bygget på tomten vid Ålidhemskyrkan i Umeå.

Senast 9 februari ska nya ritningar, på en lägre moské, vara inlämnade till Umeå kommuns byggnadsnämnd för att kunna behandlas på nästa möte.

Byggnadsnämnden i kommunen har gett klartecken för bygglov enligt inlämnade bygghandlingar men länstyrelsen beslöt att avslå med motiveringa att huset blivit 3 meter för högt till takfot.

Jamal Suliman, ordförande i moskékommittén samt ordförande i Umeå Moskés insamlingsstiftelse, säger till P4 Västerbotten att det kommer att bli problem att rymma in bland annat en läktare. Men han hoppas att kvällens telefonmöte med arkitekten ska ger svar på detta.

Den nya förutsättningen från länsstyrelsen säger att moskéhallen inte får vara högre än 7,2 till takfot. Då kommer byggnaden att att med kupol bli knappt 17 meter hög, något lägre än den minaret, bönetorn, som också kommer att byggas på tomten. För den gäller andra bestämmelser vad gäller höjd för att det just är ett torn.

Om ritningar kan lämnas in före den 9 februari kan ärendet behandlas på byggnadsnämndens möte den 20 februari.