Boende evakuerade medan polisen hämtar bomb på Ersboda i Umeå. - Väldigt otrevligt, säger evakuerad boende.

Sprängmedel har upptäckts i en lägenhet på Norra Slevgränd, på Ersboda i Umeå. Det var vid en husrannsakan i slutet av veckan som umepolisen upptäckte misstänkta föremål som gjorde att de kontaktade polisens bombgrupp i Stockholm, berättar polisens presstalesman John Forsberg.

Bombgruppen konstaterade att materialet var sprängmedel, men ansåg att det inte var farligt för kringboende att låta det ligga kvar i lägenheten, enligt John Forsberg.

Nu på söndagseftermiddagen har bombgruppen börjat förbereda arbetet för att flytta på sprängmedlet. Därför har hela kvarteret kring Norra Slevgränd på Ersboda spärrats av. Flera kringboende har evakuerats, eller blivit tillsagda att inte lämna sina lägenheter eller titta ut genom fönstren.

- Jag har varit med om mycket, men detta har jag aldrig varit med om. Det kändes väldigt väldigt otrevligt, säger Gun Johansson, en av ersbodaborna som fick utrymma sin lägenhet i eftermiddag.

Polisen vill inte gå in på vem eller vilka personer som kan knytas till sprängmedlet. Polisens presstalesman John Forsberg säger att förundersökning pågår, men kommenterar inte huruvida någon särskild person misstänks eller har gripits.

Enligt presstalesman John Forsberg räknar polisen med att avspärrningarna på Ersboda ska kunna hävas vid 18-tiden i kväll.

Även brandkår, polis och ambulans finns på platsen, rapporterar P4 Västerbottens utsände Lennart Odhström.

Polisen har utökat avspärrningarna till ett ungefär 250 gånger 100 meter stort område. Hela kvarteret är avspärrat. Det gäller även konsumbutiken, där det för tillfället inte går att handla något. Inga bussar kan heller köra in i området.