Regeringsförslag hotar skogsvården

Ändringen i a-kassereglerna hotar skogsvården. Det befarar Skogs- och träfacket. Ingen kommer att vilja jobba med röjning och skogsplantering på somrarna och leva på a- kassa på vintern med de låga ersättningsnivåer som blivit nu, säger Gunder Hjelte ombudsman i Skogs- och Träfacket i Västerbotten.

Facket driver tillsammans med arbetsgivarna försök att hitta kombinationsjobb med skogsvård sommartid och bilprovning eller turism på vintern. Men det är få som är mångsidiga och kan anställas på två säsongsjobb. Den som inte kan det ligger illa till ekonomiskt. Skogs- och Träfacket har räknat ut att den som tidigare hade 18700 i månaden efter en tid hamnar på 6700.

Anledningen är den regel som innebär att förra vinterns a-kassa inte längre får räknas in i beräkningsunderlaget för nästa vinters arbetslöshet. Klart att folk vill ha helårsjobb, säger Gunder Hjelte och då lockar de nya gruvjobben i inlandet. Det finns redan folk som bytt från skogen till gruvan och Gunder Hjelte tror det blir fler.

Skogsnäringen försöker lösa problemet genom att hitta gästarbetare. I fjol sommar kom fler skogsarbetare från östländer än tidigare och facket pekade på en rad missförhållanden. Gunder Hjelte berättar om polacker som på papperet arbetar 8 timmar men i verkligheten planterat från tidig morgon till klockan 11 på kvällen. Facket kan tänka sig utländska planterare och röjare men då ska det vara på samma tider som svenska arbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".