Umeå säljer inte ut allmännyttan

Umeå är en av sju undersökta kommuner i landet som inte säljer ut hyrelägenheter, det konstaterar hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra. I landet är var tredje hyreslägenhet till salu enligt tidningen Hem & Hyras granskning av allmännyttan i landets största kommuner.

Inom de närmaste åren kan minst en tredjedel av hyresrätterna försvinna, enligt tidningen. De säljs ut för ombildning till bostadsrätter.

Tidningen har intervjuat representanter för de allmännyttiga bostadsföretagen i de 20 största kommunerna. Där finns i dag 370 265 hyreslägenheter. Granskningen visar att det i sju av de 20 kommunerna redan är klart att det blir utförsäljningar. Ytterligare sex kan tänka sig att sälja ut hyresrätterna.

Sju av kommunerna säger helt nej till utförsäljning. Dessa kommuner är förutom Umeå, Malmö, Norrköping, Sundsvall, Eskilstuna, Gävle och Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".