Vanvård av hästar straffad

Far och son från en by utanför Skellefteå fick varsin dom i angränsande mål igår av Skellefteå tingsrätt. Fadern fick 1 månads fängelse för hot mot tjänsteman, sonen 100 dagsböter för vanvård av hästar. Och båda nekade till brott.

Historien började med att miljökontoret i Skellefteå fick en anmälan om vanvård av hästar. Distriktsveterinären gjorde besök, inspekterade, och följden blev att sex av nio hästar omhändertogs. Alla nio hästar var magra och ovårdade i päls och hovar varav sex omhändertogs.

För det dömdes den 25-årige sonen till 100 dagsböter för brott mot djurskyddslagen för att ha vanvårdat flera hästar på familjens gård. Straffet 100 dagsböter motiverar tingsrätten med att hästarna farit illa av vanvård, om än inte lidit i brottsbalkens mening.

Fadern som är 58-år bor på samma gård. Han dömdes igår, tisdag, till en månads fängelse för hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, förseelse mot vägtrafikregister och förseelse mot fordonsförordningen.

Hoten och förgripelsen skedde i samband med att sex hästar som tillhörde sonen omhändertogs för vanvård efter inspektion av länsveterinären. Beslutet fattades av en kvinnlig tjänsteman på Länsstyrelsen som sen hotades i telefon av den äldre mannen.

Både sonen och fadern nekade till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".