Dietister bra för äldre

Få kommuner har haft dietister anställda inom äldreomsorgen. Men Skellefteå är föregångare. Redan för tio år sedan anställdes den första dietisten i kommunen och Skellefteå var först med det i hela landet, säger dietisten Karin Eriksson.

Snart kommer det att finnas fyra dietister anställda i kommunen. Med hjälp av statliga stimulansmedel projektanställs ytterligare två dietister och sedan tidigare finns en dietist anställd inom måltidsenheten på kultur och skolkontoret, det säger Karin Eriksson.

Med hjälp av de statliga stimulansmedlen som kommuner och landsting fått det senaste året ska Skellefteå fortsätta att utbilda personalen inom äldreomsorgen i kost och näringsfrågor. Det nya är att dietisterna i Skellefteå mer ska arbeta på individnivå och förbättra de gamlas matsituation. Dietisterna ska också inrikta sig på olika svårigheter som besvär med att svälja maten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".