Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccin mot sorkfeber

Publicerat fredag 9 februari 2007 kl 06.15

Virussjukdomen sorkfeber, en typ av blödarfeber, är ovanligt utbredd i Norrland just i år. Västerbotten har redan haft 200 fall - mot 48 på hela förra året.

Forskare i Umeå (Umeå Universitet och FOI) presenterar nu ett DNA-vaccin mot sorkfeberviruset. Målet är att det på sikt ska kunna hjälpa också mot sorkfeberns betydligt dödligare virus- släktingar.

Många som haft sorkfeber säger att det varit så sjuka att det är det värsta de varit med om. Med ont i kroppen, blödningar ur munnen, dimsyn och hög feber. Men jämfört med det närbesläktade sin nombre- viruset i nordamerika som har en dödlighet på 40 procent är ändå sorkfebern ett litet problem. Sin Nombre-viruset tillhör gruppen hantavirus, som Clas Ahlm - överläkare i infektionssjukdomar vid Norrlands Universitetssjukhus- hoppas att ett färdigt vaccin ska skydda mot.

Det man hittills gjort är att klippa ut en ofarlig bit av sorkfebervirusets DNA, skjuta in det i cellerna i huden på försöksmöss, sen har man sett att de börjar producera just det protein som man är ute efter - ett som triggar igång immunförsvaret just så som man avsett. Återstår nu att undersöka om det verkligen ger ett skydd - och så föra över det hela till människa förstås.

Längre bort i sorkfeberns släktträd (än sin nombre-viruset) finns ökända sjukdomar som ebola och lassafeber. En del av dem kan komma att användas som biologiska vapen - vilket förstås gör virusgruppen ännu viktigare att forska på.

Varför blir vi så sjuka av en del virus medan de djur som sprider dem - de norrländska skogssorkarna t ex - inte alls blir sjuka?

Det är nästa fråga Clas Ahlm och hans kolleger ger sig i kast med, nu i samarbete med smittskyddsinstitutet. Och nu ligger fokus på vad vårt immunförsvar ställer till med.

Helt klart är att det kraftiga immunsvaret är en del av problemet som ger svåra sjukdomstillstånd, och kan man dämpa det i vissa fall skulle man också kunna mildra symptomen.

Det nya vaccinet presenteras vetenskapligt i tidskriften Vaccine och är framtagen av Umeå Universitet och Totalförsvarets Forskningsinstitut i samarbete. FOI håller på att lägga ner sin sorkfeberforskning.

Mer om sorkfeber - Norrlands egen blödarfeber - blir det i vetandets värld idag klockan 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".