Nattöppet daghem och fritids i Umeå

I slutet på februari öppnas en nattöppen förskola i Umeå. Nattis håller öppet kvällar, nätter och helger för barn till föräldrar som arbetar obekväm arbetstid. 

- Det är bra att kommunen äntligen kan erbjuda föräldrar den här servicen, säger Paola Lundmark som är kontaktperson för familjenätverket i Umeå.

I Umeå öppnas ett nattdagis på förskolan Spiltan, som ligger i centrala staden och kommer att omfatta 25 barn från spridda delar inom Umeå kommun.

Nattis kan fungera lite olika men generellt ska barn i behov av barnomsorg på obekväm arbetstid få komma till nattis när föräldrarna jobbar och nattis har även öppet på dagen när föräldrarna sover.

I Skellefteå kommun har man tre nattöppna förskolor och den äldsta har funnits i över 20 år.

Föräldrar kan inte kräva nattdagis.

I måndags fastslog Regeringsrätten i måndags en vägledande dom som kommer att betyder att kommunerna enligt lag inte är skyldiga att anpassa barnomsorgen till föräldrar som arbetar obekväm arbetstid.

Men Margareta Rönngren socialdemokratisk ordförande i för och grundskolenämnden säger till Sveriges Radio Västerbotten att regeringensrättens beslut inte påverkar kommunens satsning på nattdagis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".