Fler vildlaxar i östersjön

Den vilda laxen ökar stadigt i Östersjön, visar beståndsräkningar från både Fiskeriverket och den internationella fiskerikommissionen ICES. Fiskerestriktionerna på lax i Östersjön har givit goda resultat, säger professor Hans Lundqvist vid Centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

För den odlade laxen går det inte alls bra - det är en väldigt liten andel utsläppta laxungar, smolt, som kommer tillbaka efter två år för att leka - och det handlar om att man matar upp laxungarna för mycket, de blir för stora. 20, 25 cm små bumlingar till laxungar släpps ut, naiva och feldimensionerade som sumobrottare bland 7-åringar de vet inte vad de ska göra säger Hans Lundqvist.

Snabbgödning passar inte östersjölaxar och det är nu nåt som Fiskeriverket också funderar på - hur uppfödningen ska ske för att få sådana odlade laxyngel som klarar sig lika bra som de vilda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".