Umeälvens delta, Degernässlätten, från söder. Foto:Banverket Rapport Botnia 2006_01

Gammal fågelmark som ny för Banverket

Markägarna misstänkter Banverket för manipulation, när mark som tidigare inte varit godtagbar som kompensation för fågellivet nu förs fram till Miljödomstolen.

I morgon tisdag börjar den tredje prövningen i domstol av Botniabanans väg in mot Umeå över Degernässlätten och Natura 2000-området.

Markägarna i Degernäsområdet söder om Umeå är besvikna och misstänksamma mot Banverket och Botniabanan.

I en inlaga till Miljödomstolen skriver de att de nya kompensationsområden som Banverket nu presenterar som ny ersättning är fågelmark sen tidigare. Banverket har också tidigare avfärdat dem som oanvändbara för kompensation.

Och så har områdena fått nya namn, vilket gör att de verkar nya. Berndt Eriksson, byålderman och markägare i Degernäs, är en av de som tycker Banverket beter sig ”konstigt”.

Delar av den mark som tagits fram på nytt skall dessutom göras våtmark av, och det förstör möjligheterna till yrkesmässigt jordbruk.

Att byta namn på områden som tidigare inte dög som kompensationsmark och beskriva dem som nya uppfattar byborna som ytterligare ett uttryck för hur Banvereket försöker driva igenom Botniabanans sträckning över Degernässlätten och Natura 2000-området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".