Influensasprej i näsan bättre än spruta

Att ge barn influensavaccin via sprej i näsan är mer än dubbelt så verksamt som att ge vaccinet via den traditionella injektionssprutan.
– Man slipper en del stick, och många barn är ju vana att få lite nässprej, säger barnläkaren Leif Gothefors vid universitetssjukhuset i Umeå, en av de svenska läkare som arbetat med studien.

Skyddet är också bättre än med det sprutade vaccinet, säger barnläkaren Leif Gothefors vid universitetssjukhuset i Umeå som är en av dem svenska läkare som arbetat med studien.

Barnen som ingår i studien fick både sprej i näsan och en injektion. Alla barn fick vaccin men ingen visste om vaccinet fanns i sprutan eller i nässprejen. Metoden kallas dubbel blindtest.

Bättre med nässprej
Av dem som fick vaccinet som nässprej insjuknade knappt hälften så många som i den grupp som fick vaccinet i injektionssprutan.

Studien har pågått i ett par år och nu har resultaten publicerats i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

Idén med många traditionella vacciner är att spruta in ett avdödat virus i kroppen, så att kroppens immunförsvar aktiveras.

Levande virus
Men i den här studien handlar det om ett levande virus.

– Då tänder kroppens infektionsförsvar, immunologiska försvar, än om viruset är avdödat vilket många av de klasiska vaccinerna är, säger Leif Gothefors.

Idén är att ge vaccinet samma väg som smittan kommer in i kroppen, något som redan tillämpas när det gäller en del andra typer av vaccin.

Mässlingsvaccin på gång
– Influensa kommer onekligen in via näsa och mun så det kan kännas ganska logiskt att ge det den vägen.

– Just nu jobbar man också med ett mässlinsvaccin där man har hunnit ganska långt. Mässling får man också in via näsan och det bör alltså kunnabli bättre, säger Leif Gothefors.

Reporter Peter Öberg, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista