Tredje Botniabanerättegången slut

På fredagen avslutades den tredje rättegången om Botniabanans sista sträcka över Degernässlätten söder om Umeå. Det kommer att ta miljödomstolen uppemot två månader att komma med en dom. Men kanske det inte blir någon dom alls den här gången. Det beror på om miljödomstolen begär ett besked om EG-domstolens syn på saken.

Anledningen till att det kanske inte alls blir en dom från den här miljödomstolen är EG-domstolen. Eller rättare sagt: Om miljödomstolen vill inhämta ett förhandsbesked från EG-domstolen om hur man där bedömer intrånget av Botniabanan i Natura 2000-områdena så meddelar miljödomstolen det om ett par månader. Då kommer det beskedet att inväntas. Och det blir förmodligen också vägledande. Och kanske stoppar Botniabanans nuvarande Umeåentré - eller godkänner det.

Kravet på ett sånt här förhandsbesked från EG-domstolen har moståndarsidan till den östliga dragningen framfört under hela rättsprocessen. De är övertygade om att EG-domstolen kommer att underkänna Banverkets och regeringens hållning att banan kan dras genom Natura 2000-området. Markägarna, naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förbund driver att hela projektet är underkänt eftersom det finns alternativ, det är ingen oungänglig samhällsnytta att banan dras just där den planeras nu.

För Banverket kan dagens besked vara störande, för där anser man att regeringen med stöd av EU-kommissionen redan avgjort tillåtligheten och att bra kompensation för jänvägens intrång skall skapas. Man har lagt ner mycket tid och kraft på att utreda, undersöka fakta, ta kontakt med expertis och som man själv anser fört fram nya fakta som beskriver hur de hotade fågelarterna reagerar på järnvägsintrånget och hur de anpassar sig till nya foder och viloplatser. Intrånget är inte så allvarligt som hävdas, och vi kompenserar mer än väl intrånget är Banverkets inställning.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista