Lavinfara i fjällen

I söndags utlöstes en lavin på Nordalsfjället i Riksgränsen av skidåkare. Nordalsfjället som ligger utanför skidanläggningens kontroll-område. Ingen person kom till skada, men på många håll är det just nu en betydande risk för laviner. I Hemavan Tärnaby är det i skidsystemet idag (måndag) en trea på den femgradiga skalan berättar Johan Ekestam.

fjällsäkerhetskommittén varnar för skotrar som riskerar att köra fast på vattendrag och myrar, för att det är så speciella väderförhållanden den här vintern. Isar är tunna och opålitliga.

Tjälen har gått så djupt ner i backen under februari att vårbruket riskerar att försenas. Aldrig förr har tjälningen gått fått så fort säger Mats E Nyström på forslundagymnasiet som mätt tjäldjupet i 30 år nu, till VK.

För att inte skapa förvirring för skidåkare så testar nu bolaget Strömma att inte sätta ut lavinrisken, på vare sig internet eller text-tv, så att folk inte tror att det gäller mer än skidanläggningens område.

– Det är för många som har missförstått vilket område den gäller, säger Johan Ekestam, Strömma.

Reporter Åza Meijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista