Umeå universitet vill utöka

Umeå universitet vill starta arkitektutbildning, utöka antalet utbildningsplatser för läkare och tandläkare, och ta över ansvaret för 50 utbildningsplatser för sjuksköterskor utan att förlora ekonomiskt på det. I höst väntas regeringen ge besked.

Umeå universitetsstyrelse sa idag (måndag) ja till att starta en arkitektutbildning med konstnärlig inriktning, och har begärt medel från regeringen för att varje år ta in 30 studerande.

För att klara behovet av läkare och tandläkare vill universitetet ha ytterligare 40 platser på läkarlinjen och på tandläkarlinjen med 15 platser per år.

Universitetet vill också att regeringen garanterar att universitetet inte förlorar ekonomiskt på att Umeå tar över ansvaret för sjuksköterskeprogrammet med 50 utbildningsplatser från Örnsköldsvik.

Senast den 22:a februari ska regeringen ha Umeå universitets budgetunderlag för 2008-2010 och i höst väntas ett besked från regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista