Nedskärningar betungande för anhöriga

De anhöriga träder in när otryggheten ökar för de äldre. De särskilda boendena för äldre i landet har minskat med 18 000 de senaste fem åren och det har ersatts av hemtjänst och hemsjukvård. Det betyder inte alltid att de äldre får det sämre, men det ökar belastningen på andra skriver Socialstyrelsen i en rappport idag.

Fler åldringar i hemtjänst och hemvård i stället för särskilt boende ökar belastningen på en stor del av befolkningen: De anhöriga som måste träda in. Socialstyrelsen varnar för att allt färre åldringar får särskilt boende och en större andel får istället hemtjänst.

Det är möjligt att skära ner de offentliga insatserna utan att de äldre far illa därför att anhöriga träder in. Men om nedskärningarna inte märks bland de äldre kan problem i stället synas i form av uttröttade och pressade anhöriga. Det är alltså inte enbart en fråga om rör det offentliga utan också de äldres närstående och därmed en mycket stor andel av medborgarna i vårt samhälle, skriver Socialstyrelsen i en rapport idag.

I länet finns Malå, Umeå, Vindeln och Vännäs bland de kommuner som Socialstyrelsen konstater har ökat hemtjänsten och minskt äldreboende de senaste fem åren. Dorotea, Skellefteå och Robertsfors noteras för att ha minskat det särskilda boendet men har oförändrad hemtjänst.

Sorsele och Lycksele tillhör de kommuner som Socialstyrelsen noterar har ökat hemtjänsten men har samma nivå på äldreboendet som tidigare.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista