Ärvda olagliga vapen ska samlas in

I tre månader är det tillfällig amnesti för innehav av vapen utan licens. Politikerna och polisen vill minska risken att vapnen används vid brott.

Mellan första mars och 31 maj är det tillfällig vapenamnesti i hela Sverige. Det innebär att alla som har vapen hemma som de inte har licens för, under tre månader kan lämna in vapnet till polisen utan att riskera åtal för olaga vapeninnehav. Enligt Carina Lundberg, chef för rättsenheten på polisen i Umeå, är den vanligaste orsaken till att man saknar licens att vapnet är ett arvegods.

Den som lämnar in ett vapen får vara anonym och riskerar inte att åtalas för olaga vapeninnehav. Men polisen kommer att kontrollera vapnet i sina register för att se om vapnet har varit stulet. Sedan kommer vapnen att skickas till SKL i Linköping för skrotning. Tanken med lagen är att minska brott där skjutvapen är inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista