Bäruppköpare svikna av centerns Maud Olofsson

Bäruppköparna i landet känner sig svikna av näringsminister Maud Olofsson (c).  Inför valet lovade Maud Olofsson att ändra regelverket för beskattning av utländska bärplockare. Bland annat i en artikel med rubriken blåbär är viktigare än byråkrati.

Det löftet fick Katarina Lundberg ordförande i skogsbärbranschens intresseförening SBIF att rösta på den borgerliga alliansen i valet 2006, men nu känner hon sig jättebesviken eftersom inget av det Maud Olofsson lovade före valet har blivit uppfyllt.

Enligt en skrivelse från Finansdepartementet går det inte att ändra på gällande regler och ta bort skatter och avgifter för bärplockare. Det skulle uppfattas som ett statsstöd och det är inte tillåtet enligt EU:s regelverk som sätter stopp för detta.

Katarina Lundberg tycker skrivelsen är full med sakfel och ger som exempel att det sägs att de utländska bärplockarna får tillgång till socialförsäkringarna.

Men uppgifterna stämmer inte det säger Katarina Lundberg och hänvisar till att försäkringskassan på Gotland, som hanterar dessa frågor,  hävdar att utländska bärplockarna inte kan får ut något från socialförsäkringssystemet, vare sig läkarvård, sjukpenning eller pension.

Det var avdraget för skatt och sociala avgifter som gjorde att hundratals thailändare kände sig lurade när de upptäckte att de bara fick ut hälften av vad de tjänat på att plocka bär. Vilket i sin tur ledde till att många bärplockare la ner arbetet i protest.

Reporter Lennart Odhström SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista