Länen försvinner - Stor region i norr kan komma i stället

En stor region i norra Sverige där Västerbotten ingår kan bli verklighet redan 2010. Just nu utreds hur Sverige skall organiseras i den s.k. ansvarsutredningen. En tanke är en storregion i Norrland - en miljon invånare och över åttio mil från Sundsvall till Kiruna.

De län vi har idag kommer att försvinna och det mest tyder på att också landstingen läggs ned. I stället kan landet indelas i 6-9 regioner. Till regionen får väljarna med direkt val välja kandidater till regionparlamentet.

Det kan bli så att Västerbotten län tillsammans med Jämtland, Västernorrland och Norrbotten blir en stor region med cirka en miljon invånare.

Levi Bergström socialdemokratiskt landstingsråd tror på en större region.
– Vi samarbetar redan nu med de andra länen fram för allt när det gäller specialistsjukvård, säger Levi Bergström. Det blir bättre för patienterna tror Levi Bergström.

Landshövdingen Lorenz Andersson tror inte på en stor region i norra Sverige.
– Här har vi vår geografi att tänka på, de långa avstånden.

Från Kiruna ned till Sundvall är en sträcka på över åttio mil. Det räcker med att Norrbotten och Västerbotten slås ihop, anser Lorenz Andersson.

Nu är kommuner och Landsting på samma politiska nivå med ett regionparlament blir det en mellanstatlig nivå före riksdag och regering

Det här innebär en stor förändring av det politiska styret i landet säger Marie-Louise Rönnmark, socialdemokrat och kommunalråd i Umeå.
– Politiken måste ta ett ansvar för hela landet och sedan har vi kommunpolitiken som har närheten till medborgarna.
– Jag är orolig för att man tappar närheten till politiken, säger Marie-Louise Rönnmark.

Ulla Lövgren moderat riksdagsledamot från länet känner tveksamhet inför en stor Norrlandsregion.
– Det blir inte bättre ur demokratisynpunkt.

Frågan är vilket intresse ett regionparlament kommer att väcka hos väljarna. Det finns en risk att de regionala frågorna kommer att hamna ännu mer i skymundan, tror Ulla Lövgren.

Reporter Eva Brännman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista