Lycksele satsar på särskilda boenden

Ett särskilt boende för personer med neuropsykiatriska diagnoser som till exempel ADHD eller Aspergers syndrom planeras i Lycksele. Socialnämnden är positiva till att bygga men politikerna i kommunstyrelsen ska också säga sitt.

- Behovet är akut, enligt Eva Sandgren, som är chef för handikappomsorgen. Just nu behövs fyra-fem lägenheter men det kommer att behövas fler på sikt. De här ungdomarna är mellan 20 och 30 år och har, på grund av sin diagnos, ofta svårt att få hyra en egen bostad. De bor därför i regel med sina föräldrar eller i ett gruppboende där de inte får rätt stöd, berättar Eva Sandgren.

Det finns också planer på att bygga ett litet specialboende för ett fåtal personer med särskilt stort omvårdnadsbehov, i anslutning till det nya gruppboendet. Det skulle spara pengar för kommunen och och samtidigt underlätta både för personalen, säger Eva Sandgren.

AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista