Renare nattåg i framtiden

Rikstrafiken skärper kraven på städning, värme och ventilation på nattågen på övre Norrland när trafiken ska upphandlas för de kommande fem åren.

- Passagerare har hört av sig med klagomål på hur bland annat städningen skötts av Connex som kör tågen, det säger Per Erik Westin som arbetar som handläggare på Rikstrafiken.

Eftersom det är fråga om långa sträckor och långa restider är det viktigt att standaren ombord är god. Längsta sträckan är från Göteborg till Narvik och är drygt 200 mil.

Rikstrafiken har nu skärpt kraven för de som ska ta över trafiken i juni nästa år och infört höga viten om städningen inte sköts eller att anläggningar ombord inte fungerar.

Till exempel får bolaget som kör tågen böta 5 000 kronor för varje toalett eller dusch som inte fungerar. Men det är inte bara piskan som gäller. Om allt fungerar prickfritt kan bolaget som kör tågen som mest få nästan fyra miljoner kronor om året.

- Det här med bonus är något nytt för Rikstrafiken och syftet är att få operatören mer motiverade att hålla tågen i bra skick det säger Per Erik Westin på Rikstrafiken till Sveriges Radio Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista