Resecentrum får underjordisk hall mot lasarettet

Planerare och tunga politiker i Umeå är överens om att en hall under jord är den enda rimliga lösningen från resecentrum Umeå Östra mot universitetssjukhuset. Och hänsyn tas till kvinnors trygghet, hävdar de.

Vänsterpartiet tänker ställa sig utanför universitetssjukhuset i Umeå i dag (onsdag) för att fråga anställda och besökare, främst kvinnor, vad de tycker om gångbro eller underjordisk gång från det blivande resecentrum Umeå Östra.

Vänsterpartiet anser att den underjordiska gång mot rulltrappor som planeras är en dålig lösning med tanke på kvinnors trygghet. Socialdemokraterna, folkpartiet och moderaterna som röstat i Umeås näringslivs- och planeringsutskott för en underjordisk gång, hävdar att trygghetsfrågorna är tydligt markerade i uppdraget till dem som ritar resecentrum: Det skall vara ljust och öppet och överskådligt. En lösning med gångbro blir för dyr och komplicerad på grund av stora ombyggnader av Holmsundsvägen och entrén mot lasarettet, anser de.

Som planeringen hittills ser ut byggs en stationsbyggnad över Botniabanans räls med utgång på ett torg i väster och en entré mot rulltrappor och lasarettet åt öster. Stationsbyggnaden skall bli ett modernt centrum med shopping, restaurang och café.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista