Resecentrum Umeå Östra tänkt som stor mötesplats

Det resecentrum Umeå Östra vid universitetssjukhuset som planerarna skissat är ett öppet centrum med butiker, restaurang och kafé. Det skall också ha en underjordisk entréhall mot rulltrappor och huvudingången på universitetssjukhuset.

Det alternativ planerare och politiker valt är ett med en stationsbyggnad eller resecentrum över Botniabanans räls. Det ansluter i väster (till vänster) mot ett torg med buss och taxi.

För diskussionens skull togs också ett förslag fram med en glastäckt bro.

Men det skulle innebära mer hissar och rulltrappor i centrumhuset, att Holmsundsvägen måste sänkas 2,2 meter för att höjden skulle räcka till för trafiken, och att en ny väg måste dras genom slänten norr om den nuvarande infartsrondellen, fastslår planerarna och de tunga politikerna. Det blir opraktiskt och det blir 80 miljoner kronor dyrare. Minst.

Den nya vägen från Holmsundsvägen måste dras djupt i slänten upp mot universitetssjukhuset eftersom gångbron med anslutningar skulle tvinga bort den nuvarande infartsrondellen, enligt planerarna.

Det nya resecentrumet kanske kommer att innehålla service, butiker, matställen. Kanske också vid torget i väster längre fram om det blir ett nytt stadsdelscentrum här. Tankarna finns. Och ”tunneln” beskrivs här som ett entréplan under mark med ljusinsläpp och öppning mot torget, och rulltrappor upp till universitetssjukhuset i den andra änden.

I samband med att resecentrum byggs kommer ett nytt stråk mot universitetet också att skapas. Tusentals människor rör sig i området varje dag.

Bilden visar en karta över hur ett gångstråk mot universitetet kan tänkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista