Större regioner effektiviserar men skapar större avstånd mellan väljare och de som blir valda

Västerbotten kan bli del av en stor Norrlandsregion.

Enligt det förslag som Ansvarskommittén presenterade igår, så kan de fyra nordligaste länen slås i hop för att bilda en region.

Enligt förslaget så ska sverige delas in i sex eller nio regionkommuner, och även länen och statens länsstyrelser ska anpassas till den nya organisationen.

Anders Lidström är statsvetare vid Umeå universitet och han tror att samarbetet kan bli bättre med större regioner:

- Den gamla länsindelningen har ibland satt käppar i hjulen för effektiv resurshållning som nya större regioner kan hantera på ett bättre vis, säger Anders Lidström.
Enligt Lidström blir en av nackdelarna med förslaget att avståndet mellan väljarna och de som är valda kommer att bli större än vad det är idag.

Representanterna till en regionkommun ska väljas via direktval, och ska bland annat besluta om regionens sjukvård.

Det kan även handla om beslut som tidigare fattats av länstyrelserna, som till exempel fördelning av EU:s strukturfonder eller företagsstöd.

Den här utredningen har inte ritat några kartor över dom framtida regionerna, och nu ska ett antal förhandlare åka runt i Sverige för att faställa regionernas storlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista