Mindre splittrade uppdrag och mindre ansvar för kommunerna i Ansvarskommitténs förslag

Kommunernas uppdrag ska bli mindre splittrat.

Det tycker Ansvarskommitén som i sitt förslag vill få slut på att staten lägger ut allt större ansvar på kommunerna. I går la de fram sitt slutbetänkande till regeringen.

Förutom den lokala samhällsplaneringen ska kommunerna främst ägna sig åt skola, vård och omsorg. En tanke som kommunstyrelsens ordförande i Dorotea Mats- Erik Westerlund gillar:

- Jag tycker att det låter väldigt positivt. För det har ju under de senaste åren lagts väldigt många uppdrag på kommunerna, men vi har ju inte fått någon budget för att klara den biten, säger Mats-Erik Westerlund.

Ansvaret för tillsynsuppgifter som livsmedelshantering, miljötillsyn och liknande ska flyttas från kommunerna, föreslår utredningen. Inte minst ur demokratisynpunkt. Kommunerna får inte bli ”entreprenörer” åt staten där man utför staliga uppgifter som de lokala politikerna inte får eller kan styra över.

Småkommuner drabbas också av svåra uppgifter, ärenden som kräver mycket av socialtjänsten. En lösning kan vara att sådana uppgifter läggs på regionkommunerna, som de nya större ”landstingen” kommer att heta.

Men utredningen talar också positivt om småkommuner. De har värden och bra lösningar som skapas av närheten mellan människorna. Ingen kommunsammanslagningsreform behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista