Kritik från Skellefteå om tingsrätterna

Det är ett dåligt förslag för människorna, även om myndigheterna tycker det är bra för dem, säger kommunalrådet Bert Öhlund i Skellefteå.

Obemannade tingsställen kan komma att ersätta Lycksele och Skellefteå tingsrätter.

Idag kom utredningen om rättsväsendet i norr och förslagen går ut på att samla polisledning, åklagare, domstolar och häkten på en huvudort i varje län.

Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå, tycker förslagen är väldigt, väldigt dåliga.

- Förslagen är möjligen bra ur myndighetssynvinkel, men jag är övertygad om att medborgarna tycker det här är dåligt, säger Bert Öhlund i en kommentar till P4 Västerbotten.

Nedläggningshotet har länge hängt som ett orosmoln över tingsrätterna i Skellefteå och Lycksele - i södra delarna av landet har de mindre tingsrätterna slagits samma till större enheter. Men förra justiteministern Tomas Bodström menade att de långa avstånden i norr kunde motivera andra lösningar och tillsatte en utredning.

Det är Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Rikspolisstyrelsen och Kriminalvården som i sin rapport nu konstaterar att rättsäkerhet och brottsbekämpning i glesbygd blir bättre om den koncentreras. Det vill säga att polisledning, åklagare, domstol och häkte ska finnas på en huvudort i varje län. Det anser myndigheterna ska minska resandet.

Men om tingsrätterna i Skellefteå och Lycksele reduceras till obemannade tingsställen liknande de som finns i til exempel Vilhelmina idag så innebär det att de som arbetar vid domstolen istället ska resa till förhandlingarna. Idag hålls förhandlingar vid Lycksele och Skellefteå tingsrätter i stort sett varje vardag.

Reporter: AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista