Okej med biobank och forskning

Patienterna är positivt inställda till att låta sina blodprover till forskning. Tidigare har forskarna varit oroliga att patienterna skulle säga nej till biobankerna.
Biobanker är samlingar av blod- och vävnadsprover som kan användas för till exempel genforskning. Det är bara några procent som inte vill att deras prover ska användas. 97 % var positiva, förutsatt att det var okänt för forskarna vem som lämnat provet och att forskningen godkänts av en etisk kommitte. Med en ny lag vid årskiftet ska patienterna ha rätt att själva bestämma om deras prover ska få sparas i biobank, och om proverna ska få användas till forskning. Det kommer bli både dyrt och tidsödande att samla in och administrera provlämnarnas medgivanden. Men Kjell Asplund, professor vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, säger att det får man kosta på sig för att folk ska ha förtroende för det forskarna gör. En ny studie visar också att svenskarna är betydligt mer positiva än man befarat, bara några procent säger nej till biobankerna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".