Få driver gränsöverskridande projekt

Pengar finns det gott om, men det är få som ansöker om dem. När snart tre år av tiden för EU:s Kvarken-Mittskandiaprogram har gått återstår 120 miljoner kronor att fördela på olika gränsöverskridande projekt.
Hittills är 20 miljoner kronor utbetalade och ytterligare 75 miljoner kronor beviljade. Paul Lindell i programmets sekretariat är bekymrad över att det kommer in så få ansökningar. - Vi vet att det finns idéer, men vägen fram till färdig ansökan tycks bli allt knaggligare och längre, säger Paul Lindell i ett pressmeddelande. Mer marknadsföring, uppmuntran och praktiskt stöd till dem som tänker söka projektpengar, det är några av förslagen för att få till en ändring. Det har också beviljats pengar till ett par nya projekt. Mest pengar, 5,5 miljoner kronor, gick till ett projekt för geologisk kartering och forskning med syfte att ge underlag för planering av markanvändning och miljöaktiviteter i området. Projektet finansieras också av SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar. Umeå universitet, fick 375.000 kronor till att driva projektet Kvarken energi och miljö i byggnader till och med år 2004. Samarbetspart är Svenska yrkeshögskolan i Vasa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".