Vindkraftsandelar efterfrågas

Intresset ökar för att bli ägare i ett vindkraftverk. Genom att teckna vindkraftsandelar räknar allt fler med att kunna sänka sina elkostnader. Granberget vindenergi kooperativ ekonomisk förening i Robertsfors kan snart inte ta emot fler intresseanmälningar, berättar ordföranden Lennart Brännström.

Föreningen har 500 medlemmar och intresseanmälningar som räcker för att äga två av de sex vindsnurror som planeras på Granberget.

Det kan bli avhopp när intressenterna måste binda sig för andelar i sommar, tror Lennart Brännström. Föreningen bildades 2004 och en del har hunnit skaffat bergvärme och andra el-besparande anordningar i fastigheten som kan innebära att intresset svalnat. Men Lennart Brännström är inte orolig för att det inte ska bli fulltecknat eftersom den största intressenten som är kommunens bostadsbolag har en stark vilja att investera i vindkraft. Men för föreningen har inte tänkt bli stora och det räcker med två vindkraftverk, säger Lennart Brännström.

Den andra andelsföreningen som är igång i länet är Kvarkenvind som nu har fått upp sitt andra vindkraftverk i Holmsund. Kvarkenvind tvekar inför att själva bekosta fler byggen men verkar för att det ska bli fler i området.

Att köpa vindkraftandelar har blivit ett samtalsämne bland folk nu när många funderar på hur uppvärmningen av huset ska kunna bli billigare. Och Lennart Brännström i Robertsfors berättar att han får fler och fler frågor om hur man bildar en vindkraftsförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".