Sämre valresultat men mer makt

I Skellefteå har socialdemokraterna nu gjort upp om ett samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet. Trots att det socialistiska blocket gjorde ett sämre valresultat i år så har man stärkt sin politiska maktposition.
I uppgörelsen har partierna fördelat posterna i de kommunala nämnderna. Socialdemokraterna tar ordförandeposterna i alla nämnder, medan vänsterpartiet får vice ordförandeposterna i de största nämnderna - som skolan och socialnämnden. Det vanliga i kommunerna är ju att det största partiet får ordförandeposten, och oppositionen får vice ordförande - så blir det ju inte här och det upprör den borgerliga oppositionen. För trots att det socialistiska blocket gjorde ett sämre valresultat så har man stärkt sin politiska maktposition. Folkpartisten Håkan Lindh påpekar att de borgerliga partierna reduceras till fritidspolitiker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".