Dålig lönsamhet i skogen

Trots högkonjukturen i skogsbruket har många skogsmaskinföretag det ekonomiskt svårt. Lönsamheten i Norra Sverige är den sämsta någonsin och ligger i medel bara kring 3 procent.

Nästan allt av den vinsten kommer från statens återbäring på dieselskatten, berättar Mats Dahlgren som har ett företag med 14 anställda.

Det kärva läget bekräftas av Ulf Sandström VD för SMF Skogsentreprenörerna. Risken är att de bästa företagen lämnar skogen och satsar på andra entreprenadverksamheter där lönsamheten är bättre, säger Ulf Sandström.

Men Skogsbolagen känner inte igen den krissituation som skogsmaskinentreprenörerna beskriver. Urban Nordmark, avverkningsansvarig på Sveaskog, säger att skogsbolaget är beroende av lönsamma skogsmaskinföretag.

Och Jan Sandström skogschef på Holmen, håller inte med om att lönsamheten hos de entreprenörer som kör åt Holmen är för dålig. Under 2005 var lönsamheten 7 procent, det säger Jan Sandström till P4 Västerbotten. Men enligt siffror från entreprenörernas branchorganisation är medellönsamheten för de som jobbar åt Sveaskog under 3 procent och hos Norra Skogsägarna under 2 procent.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista