Socialnämnden i Umeå polisanmäls

Socialnämnden i Umeå polisanmäls av föreningen Stulen barndom. Det är två fall där föreningen anser att socialnämnden misskött sina åtaganden. Det händer hela tiden att vi blir kontaktade av föräldrar eller ungdomar som blivit felbehandlade av socialnämnden, det säger Peter Lindberg som startade föreningen för drygt ett år sedan.

Polisanmälningarna som kommer att göras mot socialnämnden i Umeå handlar, enligt Peter Lindberg, om tveksamma fall där socialnämnden omhändertagit barn.

Eva Andersson (s) ordförande i socialnämnden har hört talas om att en anmälan är på gång men inte själv tagit del av någon information om fallen. Föreningen Stulen Barndom tillkom för att skapa upprättelse för dem som var drabbade av institutions vård, fosterhem och barnhems placeringar under 40-70-talet.

Men föreningen omfattar också dagens barn och unga som hamnat i krångel med sina placeringar.

Föreningen Stulen barndom är partipolitisk och religiös obunden men grunden vi står på är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna med tyngd på barnens rättigheter, det säger Peter Lindberg som själv fick sin barndom stulen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista