Länsarkitekten vill ha hjälp av regeringen

En besviken länsarkitekt går till regeringen när landshövdingen väljer att inte lyssna på hans råd. Länsarkitekten Bo Berge ber nu regeringen om hjälp med detaljplaneärendet Öbacka strand i Umeå, ett område vid älven nedanför sjukhuset där det planeras bostäder.

Länsarkitekten vill att regeringen ingriper för att få planen prövad enligt en viss paragraf i plan och bygglagen. Bo Berges högste chef landshövding Lorentz Andersson har valt att inte följa länsarkitektens vilja utan står på Umeå kommuns sida.

Det handlar om plan och bygglagens 12:e kapitel 1 § som bland annat säger att säger att  riksintresse ska tillgodoses och att bebyggelse inte får vara olämplig ur hälso och bullersynpunkt. Detta har man redan prövat när dom tänkta husen var högre i området. Men nu när Banverket godkänt de lägre husen i området vill Länsstyrelsen inte på nytt pröva enligt denna paragraf. Det anser däremot Bo Berge att Länsstyrelsen bör göra.

Beslut om denna prövning ska ske senast 26 april påpekar Bo Berge.  Men Landshövding Lorentz Andersson väljer att ta frågan till Länstyrelsen styrelsen för att där få en åsikt. Efter det tar han själv ett beslut och det går inte att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista