Salmonellasmitta på gårdar i länet

Salmonellasmitta har hittats i fodersystemen på två gårdar i Västerbottens län. Fodret på gårdarna kom från Fodercentralen i Umeå, som nu fått stänga för sanering. Inget tyder hittills på att djuren ska ha fått salmonella.

Tagg:

Det mesta tyder på att smittan kommit med rapsmjöl från Danmark, som levererats via en foderfabrik i Umeå. Det skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Produktionen på fabriken har stoppats och den ska saneras.

Mellan 15 och 20 andra gårdar har fått leveranser under samma period, och prover ska tas där också.
– De första provsvaren får vi till veckan, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson.

På tre gårdar har prover hittills tagits, på två av dem hittades smittan i fodersystemen. Men det finns hittills inga tecken på att djuren har salmonella.

– Man känner stor olust inför vad som har hänt, det är inget vi kan göra åt det utan de drabbade jordbrukarna är offer för omständigheterna, säger LRF:s ordförande i länet Arne Lindström, som hoppas att inga djur har smittats av fodret. Då får det ännu större konsekvenser, säger han.

Förra året drabbades skånska lantbrukare av salmonellasmitta genom foderfabriken i Åhus. Efter den händelsen har Jordbruksverket låtit utreda orsakerna till salmonellasmitta i foder och anser att större branschansvar måste till.

– Just nu arbetar foderbranschen på uppdrag av Jordbruksverket med att ta fram riktlinjer för hur man ska ta det ansvaret, säger Stig Widell, chef för Jordbruksverkets foderkvalitetsenhet i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".