Förslag till nytt skatteutjämningssystem sågas

Regeringens väntade förslag om ändringar i skatteutjämningssystemet för kommunerna får redan hård kritik.

Matts Lundgren, socialdemokratiskt kommunalråd i Vännäs och ordförande i samverkansorganet Skogslängruppen kallar det för ”vansinnigt” och ”fullständigt huvudlöst” att kommuner ska kompenseras för höga lönenivåer.

-Hur ser det ut om vi skulle höja lönenivån oerhört mycket ute i skogslänen, då skulle vi också kompenseras. Det innebär att vi drar igång en inflationspolitik som inte är av denna värld, säger Lundgren.

-Det man håller på med nu är en egoistisk politik till förmån för några moderatkommuner om jag får uttrycka mig väldigt fult.

Utjämningssystemet ska garantera att alla kommuner kan erbjuda likvärdig service oavsett skatteinkomster eller extra kostnader till exempel på grund av många gamla bland invånarna.

Bidraget, som betalas främst av staten, men också genom omfördelning mellan kommuner, beräknas utifrån en mängd parametrar. Lundgren är emot att nya läggs in i ett redan komplicerat system, särskilt om de inte grundas på en bättre fördelning mellan fattiga och rika kommuner. Han utgår ifrån att de flesta kommunerna i skogslänen får vara med och betala regeringens nya förslag.

Förslaget att kompensera för höga lönenivåer kommer från en utredning som var klar i höstas. Enligt den så skulle det ge tillskott till 38 kommuner, varav 25 ligger i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".