Det kan bli brist på folk som sköter vinterväghållning

Det kan bli svårare för Vägverket att sköta vinterväghållningen framöver. Problemet är att hitta nya entreprenörer till ett jobb som innebär ständig beredskap och ofta dryga arbetspass när det snöar eller blir blixthalka.

Det måste kanske betala sig bättre, för att nya entreprenörer ska lockas. Det tror bland andra Leif Byström är driftledare vid Vägverket i Skellefteå.

En annan förändring som försvårar rekryteringen är att allt färre väljer att som förr ta över pappas åkeri. En av de som följer i pappas fotspår är Lena Maria Vallrud. Hela vintern är hon beredd att åka ut och snöröja. Men hon plogar några av länets mindre vägar - de som Vägverket har lägre standardkrav på. Det betyder att det måste komma mer snö på dem innan hon får ploga och eftersom det inte har snöat så mycket i vinter har det inte varit någon vidare inkomstkälla.

Lena-Maria Vallrud tar också på sig körning åt andra åkare mellan plogrundorna. Hon vill gärna fortsätta att köra plogbil om villkoren blir bättre.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista