Drunkningstillbud i Hörnefors

En man i 70-årsåldern fördes till sjukhus för vård efter ett drunkningstillbud i havet utanför Umeå. Mannen som var ute på fisketur när han gick genom isen blev hörd när han ropade på hjälp. Ett par män i sommarstugeområdet intill ingrep, men isen brast under stegen de lagt ut.

En man i 70-årsåldern gick igenom isen i Västerviken några mil utanför Umeå i morse. Han var på en fisketur när han hamnade i vattnet.

I ett hus inte långt ifrån viken satt Åke Hansson och tittade på nyheterna. Han tyckte sig höra en sångsvan men tänkte inte mer på det. Ett par minuter senare kom svärsonen och sa att det ligger nån i vattnet. De båda plockade åt sig vad de hade till räddningsarbetet och begav sig ut. Livbojen lyckades de inte kasta tillräckligt långt ut för att nå mannen i vattnet.
– Då tog jag stegen vi hade med oss ut och lade ut på isen och försökte krypa ut på den, säger Åke Hansson.
Från den positionen försökte han åter kasta ut livbojen.
– Då höll ju inte isen längre så då åkte jag i sjön.

Räddningstjänsten till undsättning
Räddningstjänsten som tidigare larmats undsatte de båda. Då hade den som först hamnat i vattnet legat där minst en halvtimme, säger Per Lundkvist, räddningsledare för Hörnefors brandkår.

Vad hade hänt om inte de två männen varit i stugan?
– Om det inte hade funnits någon där så hade han inte varit vid liv. Han hade inte tagit sig upp själv, säger Per Lundkvist.

Den 70-årige mannen fördes till sjukhus för vård, hans tillstånd uppgavs i morse vara allvarligt. Men några nya uppgifter har om hans tillstånd nu på eftermiddagen har vi inte kunnat få.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista