Västerbottningar i riksdagsutskott

Socialdemokraten Sören Wibe från Umeå får en plats i riksdagens utbildningsutskott. Han blir dessutom suppleant i näringsutskottet Det blev klart idag när det hölls val till dom 16 utskotten i riksdagen. Ytterligare sex av dom 11 riksdagsledamöterna från länet fick ordinarie platser i något utskott
Det är miljöpartisten Ingegerd Saarinen från Skellefteå som tar plats i näringsutskottet. Där satt hon även förra mandatpersiden. Hon blir dessutom andre vice ordförande i näringsutskottet. Men det valet är formellt klart först i eftermiddag. Också folkpartisten Yvonne Ångström från Lycksele får en plats i näringsutskottet och därmed är två av dom 17 ordinarie platserna i näringsutskottet besatta med västerbottningar. Kristdemokraten Gunilla Tjernberg från Umeå får en ordinarie plats i kulturutskottet. Och förutom Sören Wibe som alltså tar plats i utbildningsutskottet får ytterligare tre socialdemokrater från länet ordinarie platser i ett utskott. Det är Carin Lundberg från Skellefteå i finansutskottet, Lena Sandlin-Hedman, från Umeå i skatteutskottet och Lars Lilja från Vännäs i arbetsmarknadsutskottet. Övriga fyra riksdagsledamöter har fått suppleantplatser och kallas in om ordinarie är borta. Centerledaren Maud Olofsson t. ex blev suppleant i utrikesutskottet, som anses vara ett prestigefyllt utskott. Hon valdes också till suppelant i utrikesnämnden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".