Molekylärcentrum i Umeå

Umeå och universitet blir landets centrum, och den svenska delen av ett nordiskt-europeiskt centrum, för forskning om hur bakterier, virus och parasiter orsakar sjukdom.

Statens Vetenskapsråd har anslagit 77,5 miljoner Umeå universitet har skjutit till lika mycket. Universitetsstyrelsen fattade det beslutet i fredags. Pengar ska finansiera upp till tio nya forskargrupper på området under sex år framåt.

Det var Vetenskapsrådet som tillsammans med det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet EMBL till slut valde Umeå.

- Att det blev universitetet i Umeå som blev ett centrum för molekylär medicin i konkurrens med så många andra är givetvis en framgång för den forskning som bedrivits sedan länge det säger Göran Sandberg rektor.

Ansökningarna från Lund och Umeå ansågs som de absolut främsta och forskarna i Umeå har sedan länge bevisat sitt kunnande, säger Göran Sandberg vidare. 

Några av de forskare som stog bakom ansökan och som kommer att finnas i Umeå är professor Bernt Eric Uhlin, institutionen för molekylärbiologi och medsökande professorerna Anders Sjöstedt, klinisk bakterologi, Hans Wolf-Watz, molekylärbiologi, Sven Bergström, molekylärbiologi och Tomas Borén, medicinsk kemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista