Inga riktade satsningar mot norr från regeringen

Regeringens vårbudget innehåller Inga pengar till omdragningen av E4 runt Umeå och inga riktade pengar till Umeå universitet.

Det blev klart när biståndsministern Gunilla Carlsson presenterade regeringens vårproposition i Umeå idag.

Många kritiker i norra Sverige kommenterar idag att det är storstäderna i söder som är vinnare.

Biståndsministern ansåg tvärtemot att

- Regeringens budget och politik stödjer glesbygden och näringslivet här i stället för att gå in med tillfälliga satsningar.

Gunilla Carlsson presenterade regeringens vårbudget på Umeå universitet, men hon hade inte heller med sig några pengar till de högre utbildningarna i länet.

- Vi jobbar långsiktigt med utbildningsfrågorna, kommenterade hon till P4 Västerbotten.

Något av det som tidigare kommit fram i regeringens vårbudget är att FOI och Skyddskolan kommer att få mindre pengar men ännu har inget sagts om hur detta kommer att påverka Umeå.

Umeås kommunalråd i opposition Anders Ågren beklagar att inte Umeå vägpaket finns med i denna budget. Han ser ändå att det finns flera fördelar, med möjligheter till fler jobb för länet och mer pengar till att hjälpa invandrare att komma ut på arbetsmarknaden.

Volvo Lastvagnar är en mycket stor förlorare när transportstödet görs om.

Inget företag ska få mer än 15 miljoner kronor. I dag får företaget knappt 30 miljoner och Volvo Lastvagnars Informatioschef har tidigare i P4 västerbotten sagt att om det tas bort 10-15 miljoner i stöd vore det som att fabriken borde flyttas till Uppsalatrakten.

Biståndsministern höll inte med om detta heller och ansåg att det transportstöd som Volvo skulle få troligen inte minskade så mycket som Volvo självt hävdat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".