Frisör populäraste utbildningsprogrammet

Vännäs gymnasieskola har ökat mest i popularitet när umeåregionens blivande gymnasieeleverna söker. Det är ett av de tydliga tecken som årets preliminära gymnasieintagning visar. Ett av de andra är det minskade intresset för naturvetenskapen och ett forsatt ökat intresse för yrkesförberedande utbildningar.

Allt fler vill läsa de yrkesföreberedande programmen på gymnasieskolorna. Det visar den preliminära antagningsstatistiken för gymnasieskolorna i Umeå, Vännäs, Robertsfors och de fristående gymnasieskolorna.

Gunilla Dahlström, på antagningsenheten i Umeå, säger att man började märka av den här trenden för några år sedan och att den håller i sig än. Främst är det bygg- el- och energiprogrammet-VVS som får allt fler sökande.

Men allra populärast i år, och med högst meritvärde, är frisörutbildningen. Där krävs det att man får betyg som ger ett meritvärde på 265 poäng för att få en plats. Det kan jämföras med IT-programmet på John Bauer gymnasiet där det krävs ett meritvärde på 40 för att komma in.

Det högsta meritvärde en högstadieelev kan ha är 320, det innebär att man bara har MVG i betyg.

Utbildningarna i Vännäs har fått fler sökande, och ökat mest i årets antagning. Men det är för tidigt att säga om det beror på att fler Vännäselever stannar i Vännäs, eller om det är andra elever som söker sig dit, berättar Gunilla Dahlström, på antagningsenheten i Umeå.

Slutgiltigt besked om vilken gymnasieutbildning man antagits till kommer den första juli och görs då på betygen som ges efter vårterminen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista