Brottsmisstankar efter golvras

Flera personer misstänks för brott när golvet rasade vid en konsert på Norrlandsoperan i januari. Hur många vill inte åklagaren Kjell Jannesson berätta just nu, men han säger att det är fler än en misstänkt

Det misstänkta brottet som nu utreds är vållande till kroppsskada, alternativt framkallande av fara för annan.

Den här typen av ärenden kan vara svåra att utreda, enligt åklagaren, eftersom det inte finns något uppsåt, alltså någon avsikt att att skada någon. Det rör sig istället om oaktsamhet. Dessutom kan det också vara svårt att avgöra vem som är ansvarig, enligt Kjell Jannesson.

Olyckan inträffade i januari under en konsert med rockgruppen Mando Diao och många ungdomar föll genom golvet, när det rasade, ett fall på ungefär två meter till våningen under.

29 personer fördes till Norrlands universitetssjukhus för vård i samband med olyckan.

Åklagaren säger att utredningen kommer att pågå i tre till fyra veckor ytterligare och han kommer att väcka åtal om utredningen visar att det är troligt att det leder till att någon eller några kan dömas för brott.

Vållande till kroppsskada eller att ha framkallat fara för annan kan leda till böter och i undantagsfall till fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista