Blaikengruvan fick pengar

Penningkrisen vid Blaikengruvan har lösts. Gruvbolaget Scanminings aktieägare är beredda att skjuta till 81 miljoner kronor för att få Blaikengruvan på fötter. Intresset för att köpa gruvaktier har varit stort berättar Scanminings VD Jan Pettersson.

Den nystartade gruvan mellan Sorsele och Storuman har haft en rad svårigheter att få igång produktionen vid anrikningsverket. Det har inte lyckats få fram metallerna tillräckligt snabbt och inkomsterna har varit för låga. Inkörningsproblemen gjorde att bolaget hamnade i likviditetskris. Därför beslutades att ge ut en ny omgång aktier.

De som redan har aktier i Scanmining har förköpsrätt och det är framförallt de som tecknat sig för nya aktier. Naturligtvis vill inte de instutitioner och privatpersoner som redan satsat en massa pengar på det här gruvprojektet inte förlora dem genom en konkurs.

Enligt facket har personalen slitit hårt för att få gruvan att funka men nu kan de känna sig tryggare.

De nya pengarna ska framförallt användas till att bygga ut anrikningsverket. Utbyggnaden har redan startat. På så sätt hoppas Scanmining att gruvan ska börja gå med full produktion i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".