Byggnads sa nej till medlarbudet

På tisdag eftermiddag har facket Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier har däremot sagt ja. Om varslet mot omkring 1 000 byggarbetare ska träda i kraft på onsdag morgon är ännu oklart. Förhandlingarna kommer att fortsätta under kvällen.

Enligt Byggnads konfliktvarsel berörs i ett bygge i vårt län, i Umeå. 23 personer som är anställda av Peab på bygget Sångfågeln 1, intill Mariehemsvägen tas i så fall ut i strejk.

– Vi träffar medlarna igen sedan de träffat arbetsgivarparten. Därefter tar vi ställning till om vi ska lägga nya varsel, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Byggnads skriver på sin hemsida om orsakerna till nej:et. Det är missnöje med såväl lönenivå, semester som  arbetstidsförkortning och dessutom anser facket att förhandlingsrätten inte utökats tillräckligt mycket.

– Byggnads tar på sig ett stort ansvar när man säger nej till budet, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, när han är på väg in till mötet med medlarna.

– Vi känner en stor frustration över att ständigt behöva förhandla med en motpart som alltid förhandlar med ett strejkhot hängande över oss.

Enligt Antoni gav medlarbudet 10,2 procent i löneökningar.
– Om det är felaktigt beräknat ska det naturligtvis rättas till, sade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista