Byggnads har gått ut i strejk

Byggnads inledde sin strejk mot Peab klockan fem på onsdagsmorgonen med 800 arbetare runt om i Sverige. I Västerbottens län är det en arbetsplats som omfattas av strejken som startar idag, det är Peabs bygge på Sångfågeln 1 intill Mariehemsvägen där 23 personer berörs av strejken. Samtidigt går Byggnads ut med ett nytt strejkvarsel.

I och med det utökade varslet har Byggnads varslat om strejk för totalt cirka 2.300 byggnadsarbetare runt om i landet. Det nya varslet är riktat mot JM, NCC och Skanska. Det nya strejkvarslet omfattar cirka 1 500 anställda på olika håll i landet och träder i kraft fredagen den 27 april klockan 05.00. För att ta ut fler i strejk behöver förbundet LO:s medgivande.

Inga arbetsplatser i Västerbottens län finns med i det nya strejkvarslet, däremot finns till exempel en arbetsplats i Botniabanebygget med. Det gäller Skanska och 11 arbetare vid Björnböle, Sidensjö.

Onsdagens strejk inleddes sedan Byggnads nobbat medlarnas slutbud på tisdagseftermiddagen. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier sade ja till budet.

Byggnads har lämnat in en åttasidig redogörelse över sina invändningar mot budet. Främsta invändningarna gäller förhandlingsrätten på mindre arbetsplatser och den erbjudna arbetstidsförkortningen. Dessutom är löneökningsutrymmet 0,5 procentenhet för litet, anser facket.

Medlarna står till parternas förfogande men de tar inga egna initiativ just nu.

Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att facket förlorat kontrollen över situationen. Han säger sig sakna förklaring på strejken trots den åttasidiga redogörelsen och han anser att medlarna gått byggnadsarbetarna till mötes på varje punkt. Antoni tror att det är fråga om en bitter reaktion på ”utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år”, där de omstridda granskningsarvodena underkändes.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".