Tre veckor för att sanera foderlager

Tre veckor tar det att sanera de foderlager som Västerbottens fodercentral i Holmsund måste rena från eventuell salmonellasmitta.Det konstaterar platschefen Lars Holmlund som trots de noggranna kvalitetskontrollerna råkat ut för salmonellasmitta i djurfoder.

Det foder som Västerbottens fodercentral tillverkar sätts samman av olika typer av grödor som köps från flera leverantörer - alla med sina kontrollsystem.

Och fodercentralen i Holmsund tar prover på de inkommande leveranserna enligt Jordbruksverkets regler, försäkrar platschefen Lars Holmlund som är litet uppgiven med tanke på proportionerna fodersmittan fått i media.

Det han har svårast att smälta är antydningar om att man inte skulle ta djurens hälsa och smittrisken på allvar.

Minst en miljon kostar saneringen av det foder som fodercentralen har i lager. Dels syrabehandlas fodret, dels värmebehandlas det till 75 grader där salmonellabakterien dör vid 62 grader - och av det värmebehandlade fodret görs pellets.

Saneringen tar tre veckor ungefär. Jordbruksverkets kontroll kommer sen att avgöra om fodret då är rent nog att säljas. Det kommer inte att behöva förstöras.

Västerbottens fodercentral är stängd för försäljning för närvarande men foderleveranserna som är kontrakterade till de omkring 500 kunder man har fullgörs av systerföretag.

Idag finns ingen kritik från Jordbruksverket om hur fodercentralen skött sin kvalitetskontroll.

- Efter friförklaringen så får vi utreda vad det är som gått snett, säger Jordbruksverkets Stig Widell till P4 Västerbotten. 

- Vi tror oss veta att salmonellasmittan kommit med en leverans rapsmjöl - men hur det gått till återstår att reda ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista