Robertsfors utreder mottagande av flyktingbarn

Robertsfors kommun utreder på nytt möjligheten att ta emot asylsökande ensamkommande flyktingbarn. Men socialnämnden har tidigare bedömt att det saknades förutsättning att ordna godtagbart boende och vård för dessa barn.

En enig kommunstyrelse i Robertsfors vill nu att frågan ska utredas ytterligare innan man säger nej och återremitterade ärendet.

Robertsfors socialchef David Grahn säger att man på nytt ska titta på möjligheterna att ordna familjehemsplatser. För yngre barn brukar det gå att lösa, för äldre barn, vilket det oftast handlar om med de ensamkommande asylsökande barnen, brukar det vara svårare.

Kommunerna tog förra sommaren över ansvaret för att ta hand om dessa barn från Migrationsverket. Idag tar ett 20-tal kommuner runt om i landet emot dessa ensamkommande flyktingbarn, men trycket är stort. Regeringen bedömer att omkring 1.500 ensamkommande barn kommer att söka asyl under året och har därför i sin nya vårbudget avsatt ytterligare 15 miljoner i statlig ersättning till de kommuner som kan ta emot dessa barn.

Men socialchef David Grahn tror inte att pengar är det stora problemet.
– Ensamkommande flyktingbarn har behov, en del har väldigt stora behov stora trauman de har med sig, andra kan ju ha mindre behov. Men familjen måste vara beredd att ställa upp på det och det är inte alltid att det är pengar det är frågan om.

Reporter Magnus Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista