Funktionshindrade kvinnor utsatta för övergrepp

Tre av tio funktionshindrade kvinnor har någon gång utsatts för någon typ av övergrepp, det visar den första svenska undersökningen som lyfter fram frågan om funktionshindrade kvinnors situation angående våld.

Det har gjorts studier om mäns våld mot kvinnor, generellt. Men inget underlag finns om det råder andra förhållanden för kvinnor som har någon funktionsnedsättning.

Undersökningen är gjord av utredningsinstitutet Handu som intervjuat 1 100 funktionshindrade kvinnor i åldern 18-64 år.

– Kvinnor i sig utgör en diskrimineringsgrund men när det gäller funktionshindrade kvinnor handlar det om dubbel diskriminering, säger Elisabeth Lundkvist.

Undersökningen som är utförd på uppdrag av flera handikapporganisationer visar att det vanligen är närstående män som är skyldiga till övergrepp som misshandel, hot eller sexuella trakasserier. Det är heller inte är en fråga om engångsföreteelser, visar undersökningen.

Trots det har få av kvinnorna sökt sig till vården, polisen eller någon social myndighet. En orsak till att funktionshindrade kvinnor inte i lika stor utsträckning som andra kvinnor vänder sig till kvinnojourer tror Josefin Westman beror på att de är dåligt utrustade för att ta emot kvinnor med just funktionshinder.
– Vad det gäller fysiskt handikapp så kan vi inte erbjuda så mycket här för våra lokaler är tyvärr inte handikappanpassade.

Reporter Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista